HAMİLELİKTE BESLENME

    Beslenme daima dikkat edilmesi gereken bir konudur, hamilelik sözkonusu ise daha da önem kazanır. Çünkü bebek, kilo alması, boyunun uzaması, kemiğinin oluşması v.s. için   gereken herşeyi (vitamin, protein v.s.) annesinin kanından alır.  İyi beslenme yeterli ve  dengeli beslenme demektir. Yeterli beslenme için miktar (kalori miktarı), dengeli beslenme içinse nitelik gözetilir.       

         YETERLİ BESLENME 

        NEDİR ŞU KALORİ ?   

            Arabanın çalışması için benzin, televizyonun çalışması için elektrik gerekir, insan vücudunun çalışması için de bir enerji gereklidir. Bu enerjiyi şöyle elde ederiz; yediğimiz besinler, solunumla aldığımız oksijenle yanar, bu yanma sonucu ısı yani enerji oluşur.Arabanın çalışması için benzin, televizyonun çalışması için elektrik gerekir, insan vücudunun çalışması için de bir enerji gereklidir. Bu enerjiyi şöyle elde ederiz; yediğimiz besinler, solunumla aldığımız oksijenle yanar, bu yanma sonucu ısı yani enerji oluşur.

KALORİ bu enerjiyi ölçmeye yarar.

Örneğin; 1 gr. yağ yanarsa 9 kalori enerji oluşur.

              1 gr. protein yanarsa 4 kalori enerji oluşur...

Yediğimiz tüm besinlerden elde edilen toplam enerji; iç organları çalıştırmak, hareket etmek, vücut ısısını 37 derecede tutmak, konuşmak v.s. gibi etkinliklerle harcanır.

Eğer kişi yeterli beslenmiyorsa birikimlerini harcar, zayıflar; çok yerse ve enerjisinin çoğunu harcamazsa birikim oluşur, şişmanlar.

            Miktar olarak doğru beslenme, vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlayan beslenmedir. Hamilelikte ihtiyacınız olan kalori, yaklaşık % 15 daha fazla kaloridir %100 değil!

wpe2.jpg (3927 bytes)  AŞIRI KİLO ZARARLIDIR                    
  • Anne adayında hastalık oluşturabilir(tansiyon, albümin).
  • Bebeğin gelişimini etkileyebilir.
  • Vücut esnekliğini azaltır.
  • Daha zor bir doğum yapabilirsiniz.
  • Doğumdan sonra eski kilonuza dönmek daha zor olur.

DENGELİ BESLENME

            Dengeli beslenme; düzenli olarak belli besin gruplarını içeren (Protein, Yağ, Karbonhidrat,Vitamin ve Mineraller) beslenmedir.

            Örneğin yalnızca et ve nişasta içeren beslenmede vitamin, mineral ve yağlar eksik kalır. Bu şekilde beslenme dengesiz beslenmedir.

            O halde besin gruplarını tanımak ve öğünleri buna göre düzenlemek faydalı olacaktır.

  PROTEİN İÇEREN BESİNLER       

   WB01504_.gif (804 bytes) Hayvansal besinlerden; et, balık, yumurta, peynir, süt, yoğurt ve  bitkisel besinlerden  tüm sebzeler ve tahıllar protein içerir. Proteinler vücudun dokularını oluşturur ve yeniler, hamilelik sırasında daha fazla protein tüketilmelidir.

YAĞLAR

 Sıvı yağlar (mısır, çiçek, zeytin), katı yağlar (margarin, tereyağı), süt, yağlı et ve balıklar, badem, fındık, ceviz, yerfıstığı ve yumurta sarısı yağ içerir.Hamilelikte fazla kilo almamak için yağlar azaltılabilir.

    KARBONHİDRATLAR (ŞEKERLER)             

  FD00723A.gif (2059 bytes)   Nişasta ve şeker içeren tüm besinlerdir; bal, reçel, pastalar, ekmek, muz, erik, incir, hurma, pirinç, kuru fasulye, hamur işleri, patates ve olgun meyveler.Bu besinleri hamilelikte de aynı miktarda yemeye devam edin. Çok kilo alırsanız taze meyveler dışındakileri azaltabilirsiniz.

 VİTAMİNLER 
A VİTAMİNİ   

 WB01501_.gif (476 bytes)Süt ve süt ürünleri, karaciğer, maydonoz, marul, havuç, domates, ıspanak, lahana.

B VİTAMİNİ

Tahıl tohumları, kuru sebzeler.

C VİTAMİNİ

WB00743_.gif (796 bytes)  Çiğ sebzeler ve meyveler (limon, portakal, greyfurt, lahana, maydonoz, domates)

D VİTAMİNİ
D vitamini güneş ışınları etkisiyle vücut tarafından üretilir.Bu vitamin için bol bol açık havada bulunmak gerekir. Doktorunuzun vereceği bir ilaç kullanılabilir.

MİNERALLER

DEMİR

FD00643A.gif (2610 bytes)  Mercimek, yumurta sarısı, ıspanak, maydonoz, karaciğer, fındık, yulaf ezmesi, badem, tereotu, çikolata. Demir takviyesi için doktorunuzun vereceği ilacı da kullanabilirsiniz.

 KALSİYUM 

FD00653A.gif (2278 bytes)   Süt ve süt ürünleri, kuru fasulye, kuru incir, ıspanak, lahana, karnıbahar, yumurta, içme suyu.

FOLİK ASİT 
Peynir, lahana, marul, yeşil biber, ıspanak, ceviz, badem, kavun, ekmek kabuğu .(Doktorunuzun vereceği bir ilaç kullanılabilir.)

FLOR
Bebeğinizin diş oluşumu ve sizin dişlerinizin korunması için flor gereklidir.Flor içeren mutfak tuzları kullanın.( Doktorunuzun vereceği bir ilaç kullanılabilir.)

TUZ

Hamile kadınların tuzu hemen kesmesi gerektiği artık hekimler tarafından kabul görmüyor.Belli bir oranda tuz da gereklidir.Ancak yine de fazla tuzlu  yemekten sakının.

            Yukarıda verilen besin gruplarından düzenli olarak almalısınız. Tek yönlü beslenme (aşırı protein yada aşırı vitamin içeren)  hem kendinizde hem de bebeğinizde sorunlara neden olabilir.

İÇECEKLER

SU  :Bol bol içebilirsiniz.
MADEN SUYU( MİNERALLİ SULAR)

WB00687_.gif (1373 bytes)Sindirimi kolaylaştırırlar ancak iştah açıcı özellikleri vardır.

ÇAY ve KAHVE
BS00025A.gif (1890 bytes)Uyarıcıdır, aşırıya kaçmadan içilebilir.

                         

SÜT

Kalsiyum minerali içerdiği için faydalıdır fakat hamilelikte çok süt içmek gereksizdir. Günde yarım litre ihtiyacınızı karşılamaya yeter. Eğer fazla kilo almışsanız yağı alınmış süt içebilirsiniz.

TAZE MEYVE SUYU

Oldukça faydalı bol bol içebilirsiniz ancak şekerli olanlarından sakının  şişmanlatır.

GAZOZ TÜRÜ İÇECEKLER

Hamile bir kadına hiçbir faydası yoktur, aşırı şeker içerirler.

SEBZE SULARI

Bol vitamin içerirler çok faydalıdır.

  ALKOL  

 WB01034_.GIF (874 bytes)   İlk üç ay bebekte oluşum bozukluğu tehlikesi olduğundan hiç alınmamalıdır.Üç aydan sonra bir kadeh şarap ya da şampanya içilebilir.Bira da ölçülü içilmesi gereken bir içkidir.

 
SİGARA 

  WB01036_.GIF (739 bytes)   Elbette hiç içilmemelidir fakat sigarayı bırakmak aşırı stres yaratıyorsa bir-iki tane ile sınırlı kalmak koşuluyla içilebilir.