DİĞER BESLENME

  Artık anne sütü yetmiyorsa veya tamamen kesilmişse biberonla beslenmeye geçilmelidir.
GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Bir süre sonra günlük yoğurt yemeye başlayacak. Doktorlar satılan hazır yoğurtları tavsiye etmiyorlar bu nedenle su bardaklarına yoğurt mayalayabilirsiniz. Veya çok daha pratik olan bir yoğurtmatik almayı düşünebilirsiniz.

BESLENMEDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

            Anne sütü artık bebeğe yetmediği zaman doktorunuzun tavsiye edeceği bir hazır mamaya yine onun tavsiye ettiği bir miktarla başlanır. Bu  mamaların hazırlanışını kutuların üzerinde bulabilirsiniz. Miktar yavaş yavaş artırılır.

            3. aydan itibaren bebeğe çeşitli yiyecekler verilmeye başlanır.

3. AY:

İlk değişikliği meyve suyu ile yapabilirsiniz.

MEYVE SUYU: Elma, şeftali gibi meyveleri iyice yıkayın, cam rendede rendeleyip temiz bir tülbentle süzerek suyunu alın. Veya katı meyve sıkacağı kullanabilirsiniz.  İlk gün   1  tatlı kaşığı meyve suyu hazırlayıp sabah ile öğle öğünü arasında verin. Daha sonra miktarı yavaş yavaş artırın.       

4. AY:

MEYVE PÜRESİ: 4. Ayın ikinci yarısında meyve püresine başlayabilirsiniz; meyve yıkanıp soyulur, cam randede rendelenerek kaşıkla yedirilir.

SEBZE ÇORBASI: 1/2  adet havuç ve  1/2  adet patatesi soyup ceviz büyüklüğünde doğrayın, üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ilave edip kapağı kapalı olarak pişirin. Ateşten alıp  tel süzgeçten geçirin. ( bebeğe sadece süzgeçten geçen suyu verin.) 1 tatlı kaşığından başlayarak miktar yavaş yavaş artırılır. Sebze çorbası öğle öğününde verilir.

Bebek bu çorbaya alışınca diğer sebzeler ve 1 tatlı kaşığı pirinç veya irmik eklenerek değişik çorbalar yapılır.

5.AY:

SEBZE PÜRESİ:Mevsim sebzeleri daha az su ile haşlanır ve iyice ezilerek püre haline getirilir.  (Blender ile ezmek iyi sonuç verir.)

YOĞURT:Kesinlikle evde yapılan günlük yoğurt olmalıdır. 1 kg. süt kaynatılıp elin dayanabileceği sıcaklığa kadar soğutulur. Ayrı bir kapta 1 çorba kaşığı yoğurt ezilir,  3-4 çorba kaşığı sütle sulandırılıp kaynatılmış   süte katılır, iyice karıştırılarak ılık bir ortamda üzeri örtülü olarak 4-5 saat bekletilir.

        Sütü mayaladıktan sonra küçük kavanozlara döküp bekletirseniz daha pratik olur.   Bunun yerine bir yoğurtmatik almayı da düşünebilirsiniz.

        1 tatlı kaşığından başlanarak miktarı giderek artırılır.

MUHALLEBİ:  Muhallebiyi pirinç unu ile yapabileceğiniz gibi toz şeklindeki  hazır bebek muhallebilerinden de alabilirsiniz. Her ikisininde yapılışı kutu üzerinde açıklanmaktadır.

1 tatlı kaşığından başlanarak miktarı giderek artırılır.

6.  AY:
7.  AY:

KAHVALTI: Akşamdan suya koyarak tuzunu azaltılmış   1/4  kibrit kutusu peyniri, 1/8 katı pişmiş yumurta sarısını, reçel veya pekmez ile karıştırıp mamasının içine ilave edin. Daha sonra peynir ve yumurta miktarını yavaş yavaş artırın.

    Bebek karışıma iyice alıştıktan sonra ayrı ayrı vermeye başlayın. Bazı bebekler bu karışımı hiç sevmezler ; zorlamayın hemen ayrı ayrı vermeyi deneyin.  Benim kızım da bu karışımı hiç yememişti. Peyniri ve yumurtayı ayrı ayrı ezerek, reçel veya pekmezi de yoğurduna ekleyerek yedirmiştim.

KIYMALI SEBZE PÜRESİ: Yukarıda açıklanan  sebze püresine 3 kez çekilmiş 1 çorba kaşığı kıyma ilave edilerek pişirilir.

8.  AY:
9.-11. AY:
12. AY:
SABAH:
Kahvaltı. ( Kahvaltıda artık yulaf ezmesi ve corn flakes gibi tahılları sütle karıştırarak verebilirsiniz.)
ÖĞLE:
Etli sebze yemeği veya sebze püresi veya 1 köfte ve makarna.
İKİNDİ:
Yoğurt + meyve püresi + ekmek veya sütlaç veya muhallebi.
AKŞAM:
Çorba + sebze yemeği + makarna   veya pilav + yoğurt veya çorba + diğer ev yemekleri.
12. AYDAN SONRA: 

Artık pek çok yemeği yiyebilir. Küçük küçük kesilmiş et parçaları vermeyi deneyebilirsiniz.