BS00866A.gif (2576 bytes)     HAMİLELİK TAKVİMİ       

                      MÜTHİŞ KARŞILAŞMANIN KISA ÖYKÜSÜ

           Yaşam veren iki özel hücre; ovül ve spermatazoidin  öyküsü farklı bedenlerde başlar.

           OVÜL

             Kadının cinsel bezleri olan yumurtalıklardan gelir. Yumurtalık her ay olgunlaşan bir ovülü serbest bırakır. Yumurtalıktan çıkan ovül rahimde son bulan fallop borusundan geçer. Yumurta hareketsizdir, boruyu kaplayan iplikçiklerin çarpması ve içerdiği sıvı sayesinde ilerler. Boruya giren ovülün, bir spermatazoid tarafından döllenmesi için önünde 12 en fazla 24 saati vardır.Bu sürenin sonunda ovül bozulacaktır.

SPERMATAZOİD

Erkeğin cinsel bezleri olan erbezlerinden gelir. Vücudun en küçük hücrelerinden olan spermatazoid hareketlidir. Vücuttan dışarı atılan spermatazoidler 24 saatten az yaşarlar. Cinsel ilişki sonrası kadın vücuduna bırakılırsa 3-4 gün yaşayabilirler. Erkekte kalıp kullanılmadıkları sürece 30 gün içinde ölürler ve yerlerine yenileri gelir.

KARŞILAŞMA

           Ovül fallop borusundayken,  uzun bir yol katederek(20-25cm. yani kendi boyunun 4000-5000 katı) gelen  spermatazoid ordusuyla karşılaşır. Bunlardan bir tanesi ovülün içine girerek yumurtayı oluşturur. Bu yeni bir yaşamın başlangıcı, bebeğinizin de ilk hücresidir.

         Yumurta 3-4 gün sonra rahme ulaşır (Bu süre içinde ultrasoundda hamilelik görülemez)  3 günde rahim boşluğunda serbest kalır; yani toplam 7 gün sonra yumurta rahimde yuvalanır. Yumurta ilk iki ay "Embriyon" , ikinci aydan doğuncaya kadar "Cenin" adını alır.

                        DOĞUM NE ZAMAN ?         

            Doğumun tarihini kesin olarak belirlemek imkansızdır ancak yaklaşık olarak hesaplamak için iki yol vardır;

        Hesaplanan tarihten birkaç gün önce veya sonra olabileceği gibi uzayan hamilelik ya da erken doğum ihtimali de vardır. Tarih bu kadar belirsiz olduğuna göre şimdiden  egzersizlerle vücudunuzu doğuma hazırlamanız, ihtiyacınız olacak malzemeleri almanız ve doğum yapacağınız hastaneyi seçmeniz gerekir.

DOĞUM ÖNCESİ YAŞAMDA BEBEĞİN AY AY GELİŞİMİ

İLK  AY
İKİNCİ  AY

İlk iki ayda embriyon bütün organların temelini atmıştır,sonraki yedi ay boyunca eksiklerini tamamlayacaktır.

ÜÇÜNCÜ  AY

 

DÖRDÜNCÜ  AY
BEŞİNCİ  AY
ALTINCI  AY
YEDİNCİ  AY
SEKİZİNCİ  AY
DOKUZUNCU  AY